sobota, 14 lipca 2012

Chłodnik serowy


W ostatnim czasie (jak to bywa przed urlopem) mój mąż dużo pracował. Do tego dni były dość upalne i duszne. Chcąc zaskoczyć moją drugą połówkę postanowiłam przyszykować na obiad coś odpowiedniego na taką właśnie pogodę. Przedstawiam Państwu pyszny chłodnik serowy.

CHŁODNIK SEROWY

Składniki: 2 opakowania serka wiejskiego (granulowanego), 400 ml kefiru (ja dałam trochę więcej), ogórek średniej wielkości, pęczek rzodkiewek, 2 małe cebulki wraz ze szczypiorkiem, kopiasta łyżka posiekanego koperku, ząbek czosnku (lub więcej jak ktoś lubi), sól, pieprz

Pozbawiony skóry i pestek ogórek oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, przekładamy na sito, odsączamy. Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Kefir łączymy z serkami, dodajemy posiekany czosnek, cebulki, odsączone ogórki i rzodkiewki, koperek, przyprawy. Mieszamy, rozlewamy na wychłodzone talerze.



 Ja podałam chłodnik z ukraszonymi ziemniaczkami.





SMACZNEGO ;-)

13 komentarzy:

  1. LUBIĘ TO! (a nie powinienem...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, oj tam czasami trzeba a taki chłodnik bardzo zdrowy jest. ;)

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam i nigdy nie jadłam chłodnika!!:D
    Chyba będę musiała spróbować, przepis wydaje się prosty no i wydaje się być smaczny, będę musiała spróbować, szczególnie, że większość produktów mam w lodówce, więc wystarczy zrobić :)) Tylko porcje mniejsze na jedną osóbkę :PP

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja na jutro też planuję chłodnik:) Ale trochę inny, warzywny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm na pewno też będzie pyszny. A jaki przepis?

      Usuń
  4. Jaki jest w smaku taki chłodniczek? Czy jest sycący?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dodatkiem ukraszonych ziemniaków bardzo sycący. A w smaku lekki i orzeźwiający. :)

      Usuń
  5. ja kiedyś jadłam pyszny - dużo czosnku, dużo ogórka, koperek, podobno bułgarski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej nazwy nie znałam ale składniki te same hehe... Bardzo nam posmakował zwłaszcza na upalne dni lub jako dodatek do grilla. :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. I tak smakuje - skromnie rzecz ujmując hehe... ;)

      Usuń