CIEMNY PLACEK Z JABŁKAMI
Kłaść warstwami w dużej misce.
7 jabłek obranych – pokrojonych w kostkę
1 paczka rodzynek lub orzechy włoskie - jeśli ktoś lubi
1 ½ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao - najlepiej ciemnego, prawdziwego
6 jajek – rozmącić
1 ½ szklanki oleju
Zostawić na 30 minut. Wszystko wymieszać łyżką, wyłożyć na blachę i piec 50 min.
Do tego można zrobić lukier. Ja zawsze daję małą łyżeczkę gęstej śmietany plus cukier puder i wyciskany z cytryny sok. Cukier puder i sok z cytryny dodajemy na przemian w zależności ile lukru nam potrzeba.
SMACZNEGO
no nareszcie! :) a placek rzeczywiście superrzecz, ukradłam i też praktykuję ;)
OdpowiedzUsuńHehe nie wiem, czy nie całe W5 ukradło... ;P
Usuńzgłodniałem... ;-)
OdpowiedzUsuńTo chyba dobrze? ;)
UsuńMuszę potwierdzić. Ogólnie nie przepadam za ciastami, ale to jest smaczne. Kakao powoduje, że je się je jak z czekoladą i zapach piernika. mniam,
OdpowiedzUsuńKrzysztofie , co się stało z Twoim blogiem ???
UsuńPierwsze ciasto jakie zrobiłam i które skosztowałeś jak nie byliśmy jeszcze razem. ;)
UsuńEdytko, blog Krzysia cały czas dostępny pod adresem: http://ku-rodzinie-szczesliwej.blogspot.com/
UsuńKliknęłam na link i wyskoczyła informacja, że blog nie istnieje, a domena jest wolna... więc się trochę zdziwiłam. Spróbowałam teraz i jest ok. Będę więc zaglądać dalej :) Pozdrawiam.
UsuńA ja powiem, że nie wygląda to ciasto na zdjęciu zbyt apetycznie ;-) Ale z ciekawości i sugerując się komentarzami Waszymi upiekę je i ja ;)
OdpowiedzUsuńNo i jak wyszło? Smakowało?
UsuńZnam trochę inną wersję tego ciasta ( zwaną ciastem cynamonowym- bez kakao, ale z większą ilością cynamonu i skórką z pomarańczy ) i uwielbiam ją :) Zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńA co do wyglądu... No cóż, nie wszystko co pięknie wygląda jest smaczne i odwrotnie ;) Ja również chętnie wypróbuję Twój przepis Agatko:)
Pozdrawiam serdecznie !
Właśnie zorientowałam się, że przepis podawała Agnieszka, a nie Agata... Ups...Przepraszam za to fopaux ;)
UsuńPozdrawiam obie autorki bloga :)
Hehe mam dobre serce i wybaczam. :P Pozdrawiam cieplutko. :)
UsuńPowiem szczerze że nie połasiłabym się na to ciasto,nie wygląda najlepiej :) ale wierzę na słowo że smaczne :) pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńCzemu, ach, czemu na blogspocie nie ma "lubię to" przy komentarzach..
UsuńDroga Ewo - smakuje naprawdę pysznie a wygląd cóż...- z lukrem jest lepszy. ;)
Usuńa właśnie szukałam przepisu na czwartek, zatem jutro piekę i zdam relację :))
OdpowiedzUsuńNo i gdzie ta relacja? ;P
Usuńwprawdzie nie w czwartek, ale wczoraj na to moje babskie spotkanie i wyszło cudnie. Następnym razem jednak dam ciut mniej cukru, bo mi się wydaje z lekka za słodkie :))
UsuńHehe to następnym razem też daj znać jak wyszło. Cieszę się, że smakowało. :)
UsuńCiasto presentuje się bardzo smakowicie, pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńNio baaa... Polecam. ;)
Usuń