sobota, 3 marca 2012

Ciemny placek z jabłkami

Dziś po długiej przerwie trochę kulinarnie. Kawowe królestwo delektując się wspólną filiżanką caffetea z królestwem herbacianym prezentuje "Ciemny placek z jabłkami". Ciasto robi się bardzo szybko i jest proste. Przyznam się, że mam do niego sentyment ponieważ pomijając już fakt, że jest pyszne to jest to pierwsze ciasto jakie uczyłam się piec. Więc dziś mamy z jednej strony pierwszą lekcję kulinarną połączoną z sentymentalną podróżą w czasie.


CIEMNY PLACEK Z JABŁKAMI

Kłaść warstwami w dużej misce.

7 jabłek obranych – pokrojonych w kostkę
1 paczka rodzynek lub orzechy włoskie - jeśli ktoś lubi
1 ½ szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao - najlepiej ciemnego, prawdziwego
6 jajek – rozmącić
1 ½ szklanki oleju

Zostawić na 30 minut. Wszystko wymieszać łyżką, wyłożyć na blachę i piec 50 min.






Do tego można zrobić lukier. Ja zawsze daję małą łyżeczkę gęstej śmietany plus cukier puder i wyciskany z cytryny sok. Cukier puder i sok z cytryny dodajemy na przemian w zależności ile lukru nam potrzeba.

SMACZNEGO 

23 komentarze:

  1. no nareszcie! :) a placek rzeczywiście superrzecz, ukradłam i też praktykuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe nie wiem, czy nie całe W5 ukradło... ;P

      Usuń
  2. Muszę potwierdzić. Ogólnie nie przepadam za ciastami, ale to jest smaczne. Kakao powoduje, że je się je jak z czekoladą i zapach piernika. mniam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysztofie , co się stało z Twoim blogiem ???

      Usuń
    2. Pierwsze ciasto jakie zrobiłam i które skosztowałeś jak nie byliśmy jeszcze razem. ;)

      Usuń
    3. Edytko, blog Krzysia cały czas dostępny pod adresem: http://ku-rodzinie-szczesliwej.blogspot.com/

      Usuń
    4. Kliknęłam na link i wyskoczyła informacja, że blog nie istnieje, a domena jest wolna... więc się trochę zdziwiłam. Spróbowałam teraz i jest ok. Będę więc zaglądać dalej :) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. A ja powiem, że nie wygląda to ciasto na zdjęciu zbyt apetycznie ;-) Ale z ciekawości i sugerując się komentarzami Waszymi upiekę je i ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam trochę inną wersję tego ciasta ( zwaną ciastem cynamonowym- bez kakao, ale z większą ilością cynamonu i skórką z pomarańczy ) i uwielbiam ją :) Zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia.
    A co do wyglądu... No cóż, nie wszystko co pięknie wygląda jest smaczne i odwrotnie ;) Ja również chętnie wypróbuję Twój przepis Agatko:)

    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zorientowałam się, że przepis podawała Agnieszka, a nie Agata... Ups...Przepraszam za to fopaux ;)

      Pozdrawiam obie autorki bloga :)

      Usuń
    2. Hehe mam dobre serce i wybaczam. :P Pozdrawiam cieplutko. :)

      Usuń
  5. Powiem szczerze że nie połasiłabym się na to ciasto,nie wygląda najlepiej :) ale wierzę na słowo że smaczne :) pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu, ach, czemu na blogspocie nie ma "lubię to" przy komentarzach..

      Usuń
    2. Droga Ewo - smakuje naprawdę pysznie a wygląd cóż...- z lukrem jest lepszy. ;)

      Usuń
  6. a właśnie szukałam przepisu na czwartek, zatem jutro piekę i zdam relację :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i gdzie ta relacja? ;P

      Usuń
    2. wprawdzie nie w czwartek, ale wczoraj na to moje babskie spotkanie i wyszło cudnie. Następnym razem jednak dam ciut mniej cukru, bo mi się wydaje z lekka za słodkie :))

      Usuń
    3. Hehe to następnym razem też daj znać jak wyszło. Cieszę się, że smakowało. :)

      Usuń
  7. Ciasto presentuje się bardzo smakowicie, pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń